9788793060951

Marianne Stidsen: Den nordiske MeToo-revolution 2018 – og dens omkostninger (181 s.)

DKK250.00

DEN NORDISKE METOO-REVOLUTION 2018.

★★★★ (Kristeligt Dagblad)

“Hvis man virkelig vil til bunds i, hvad der kronologisk set skete, da #MeToo var på sit højeste, er Stidsens bog et godt sted at begynde” (Nordjyske, Nanna Holm Hansen)

“… meget velunderbygget … en sober og saglig argumenterende kritik” (Lektørudtalelse)

DEN NORDISKE METOO-REVOLUTION 2018

 

 

★★★★ (KRISTELIGT DAGBLAD)

“Hvis man virkelig vil til bunds i, hvad der kronologisk set skete, da #MeToo var på sit højeste, er Stidsens bog et godt sted at begynde” (NORDJYSKE, Nanna Holm Hansen)

“… meget velunderbygget … en sober og saglig argumenterende kritik” (bibliotekarernes LEKTØRUDTALELSE)

“Det er et både nødvendigt og lidet misundelsesværdigt ærinde, som Marianne Stidsen er ude i med sit essay, når hun retter et kritisk blik på # MeToo-bevægelsen i Norden” (WEEKENDAVISEN, Amalie Langballe)

“Stidsen opridser i sin debatbog tre af de største sager fra 2018, der på forskellig vis handler om grænseoverskridelser” (INFORMATION, Lone Nikolajsen)

“Litteraturlektor Marianne Stidsens bog om #MeToo’s negative sider går fra identitetspolitik til sagen om Forfatterskolen, alt spejlet i Svenska Akademiens storhed og fald” (POLITIKEN, Dorte Toft)

“Marianne Stidsen har grundlæggende en kritisk tilgang til MeToo-fænomenet, som hun mener rokker ved flere fundamentale præmisser for de frie, åbne vestlige demokratier” (BERLINGSKE, Søren Jacobsen Damm)

“#metoo var så våldsam i Sverige att de medborgerliga rättigheterna kom i skymundan för feministiska särrättigheter. Det uttrycker den danska litteraturvetaren Marianne Stidsen i en ny bok” (Sveriges Radio Studio Ett)

“Stidsens analyse er værd at tage til efterretning” (DEN SMALLE BOG)

“Marianne Stidsen is one of the more lucid heads on the Danish and Swedish cultural scene. She describes the situations she analyses with resolve and a good degree of courage” (THE COPENHAGEN REVIEW)

“Stidsen har skrivit en både viktig, faktaspäckad, nytänkande, underhållande, allvarlig och fullkomligt partisk bok … något hon också är noggrann med att informera läsaren om” (GÖTEBORGS-POSTEN, Sinziana Ravini)

 

 

#MeToo blev en af de mest spektakulære kulturbegivenheder i Vesten i 2018, og en af de voldsomste, 50 år efter 1968. Det gælder også i de nordiske lande, hvor bevægelsen har fået sin måske stærkeste gennemslagskraft uden for Nordamerika.

I sit essay, som er den første samlede fremstilling af #MeToo i Norden, giver lektor og medlem af Det Danske Akademi Marianne Stidsen indblik i bevægelsens aftryk på nordisk kulturliv. Hendes fokus er på tre konkrete sager – om Københavns Universitet, Det Svenske Akademi og Forfatterskolen i Danmark – som hun selv har været med til at debattere.

Tilgangen er humanistisk og kritisk. Ligeret forsvares, særret udfordres. Den overordnede pointe er, at #MeToo-revolutionens særlige amokløb i Norden må ses som udtryk for et politisk og værdimæssigt skred, hvor de sociale menneskerettigheder ikke længere supplerer de civile: Retten til ikke at blive krænket truer snarere den balance mellem lighed og frihed, som er grundlæggende for den nordiske velfærdsmodel.

”Jeg skal med det samme understrege, at selv om jeg så vidt muligt bestræber mig på afbalanceret saglighed og objektivitet, når det gælder sagernes indhold, så vil mine konklusioner uvægerligt være farvet af den kritiske tilgang, jeg selv har og hele tiden har haft til MeToo-fænomenet. De tre sager er ikke de eneste sager; men dels repræsenterer de et bredt spektrum af MeToos indflydelse på nordisk kultur- og samfundsliv i 2018, dels fik de alle en lang og sej levetid i pressen og på de sociale medier. Derfor synes de oplagte at tage udgangspunkt i

 

[citater fra bogen]

 

Den ’personlighedens individualitet og fremhævelsen af dens særegenhed’, som Erich Fromm talte om – og talte om som det værdifuldeste af alt – synes at være blevet afskaffet med et fingerknips. 200 års civilisationskamp forgæves! Hvis man ser det ud fra et liberalt humanistisk synspunkt.”

BOGEN ER UDKOMMET 12. JUNI 2019

Køb bogen hos din boghandler – eller bestil den her eller her eller her

 

 

ELLER køb e-bogen HER

 

Anmeldelser

Der er ikke nogle anmeldelser endnu.

Vær den første til at anmelde “Marianne Stidsen: Den nordiske MeToo-revolution 2018 – og dens omkostninger (181 s.)”